V gozdu skrita partizanska bolnica Zalesje

Brkini so razgibana pokrajina na južnem delu Primorske, kjer prevladujejo flišnata tla, klima pa prehaja iz mediteranske v celinsko. Znani so predvsem po sadjarstvu, po jabolkih, slivah in češpljah (češpah), iz katerih kmetje pridelujejo domač jabolčni sok oziroma slivovec, žganje (šnopec) iz sliv. Prav zaradi cvetočega sadnega drevja so res najlepši spomladi, očarati pa nas znajo v vseh letnih časih. Torej tudi jeseni, ko so odeti v tople jesenske barve.

Poleg sadovnjakov, teras, kalov, izvirov, gručastih vasic, cerkva, kapelic … najdemo v njih tudi elemente dediščine iz druge svetovne vojne.

V gozdu pri vasici Ostrožno brdo je od marca 1944 do 27. novembra 1944 delovala partizanska bolnica Zalesje, o kateri je v slovenski javnosti le malo znanega. Občina Ilirska Bistrica jo je pred nekaj leti skupaj s Pokrajinskim muzejem Koper in TIC-em Ilirska Bistrica rekonstruirala, s čimer je ob ponudbi še ene turistične destinacije poskrbela, da se kolektivni spomin o njej ohrani in ne tone v pozabo.

Obiskovalci lahko ob rekonstrukcijah objektov dobimo občutek, kje je v težkih razmerah, ob pomanjkanju zdravil in medicinske opreme ter ob stalni nevarnosti nemškega okupatorja in kolaboracionističnih enot potekalo zdravljenje in okrevanje borcev ter kje so opravljale kirurške operacije.

Rekonstruirana baraka za ranjence v partizanski bolnici Zalesje

Prva znamenitost na poti na Ostrožno Brdo

Iz prometnice Divača–Ribnica nas k bolnici ob starem mlinu usmeri rjavi obcestni smerokaz. Zapeljemo na ožjo cesto, ki pelje čez mostova.

Še preden se začnemo zares vzpenjati v vas Ostrožno Brdo, bomo na levi strani opazili spominsko obeležje, posvečeno eni od prvih oboroženih partizanskih akcij proti italijanskemu okupatorju v Brkinih. V njej so 4. aprila 1942 sodelovali Karlo Maslo - Drago, Franc Maslo, Ivan Brozina - Slovan in Anton Primc - Dušan.

Spominsko obeležje ob cesti na Ostrožno Brdo

Ervin Dolgan in Karlo Maslo sta že pred tem, 28. oktobra 1941, na odseku proge med Kilovčami in Narinom iztirila vlak, ki je peljal nemške letalce, vračajoče iz dopustovanja v Opatiji.

Omeniti pa tudi velja, da je bil Ervin Dolgan tisti, ki je emigriral iz Ilirske Bistrice in bil poslan poleti 1941 na Bistriško kot organizator odpora. Septembra 1941 pa je pripeljal v te kraje Prvo partizansko četo.

Na Bistriškem je tako nastalo eno od prvih žarišč odporniškega gibanja na  Primorskem. Središče osvobodilnega gibanja pa se je kasneje preselilo v Brkine, kjer so se zadrževali tako vodstvo osvobodilnega gibanja kot partizanske enote. Upor proti italijanskem oblastem pa se je na Primorskem začel že od vojaške zasedbe (leta 1918) naprej.

 

Ervin Dolgan, organizator odpora na Bistriškem. Septe,bra 1941 je na Bistriško pripeljal Prvo partizansko četo. 
Vir: Wikimedia Commons.

Dostop do spominske sobe oziroma interpretacijskega centra v vasi Ostrožno brdo

Pot se začne nekoliko ovinkasto dvigovati do vasice Ostrožno Brdo. Ko prispemo vas, jo uberemo naravnost, proti koncu vasi. Prispeli bomo do cerkvice in do urejene spominske sobe oziroma interpretacijskega centra partizanske bolnice Zalesje. Pred stavbo parkiramo. Ob tem te opozarjava, da je center izven poletne sezone zaprt. Obrneš se lahko na TIC Ilirska Bistrica, kjer ti bodo posredovali telefonsko številko vodiča.


Spominska soba partizanske bolnice Zalesje

Znamenitosti v vasi

Spominska soba partizanske bolnice Zalesje

Ena od znamenitosti je nedvomno sama stavba spominske sobe oziroma interpetacijskega centra. Zgrajena je bila leta 1884, torej še v času Avstro-Ogrske, kot ljudska šola. Sprva so prebivalci Ostrožnega Brda hodili v šolo na Suhorje, zgrajeno leta 1857. Nato so leta 1873 ustanovili šolo na Ostrožnem Brdu. Po zgraditvi šolskega poslopja, današnje spominske sobe, je bila na Ostrožno Brdo všolana tudi bližnja vas Prelože. Šola je kot podružnica osnovne šole Prem prenehala delovati v času Socialistične federativne republike Jugoslavije.

Ostrožno Brdo na razglednici iz leta 1905.
Vir: Wikimedia Commons.

V stavbi nekdanje šole so italijanske fašistične oblasti aprila in maja 1942 pobile prve primorske talce, pri čemer sta bila dva z Ostrožnega Brda, trije pa s Suhorja.

Spominsko obeležje prvim primorskim talcem

Cerkvica sv. Antona Padovanskega

Gre za preprosto enoladijsko cerkvico z zakristijo in zvonikom oglejskega tipa. Portalni napis nas lahko morda nekoliko zmede, saj piše, da je cerkev posvečena sv. Kancijanu in da je bila zgrajena leta 1655. Vendar temu ni tako. Cerkev je posvečena sv. Antonu Padovanskemu, zgrajena pa je bila leta 1691. Portal je bil namreč prinesen iz nekdanje cerkvice sv. Kancijana, ki je bila oddaljena od vasi pol ure hoda. Podrta je bila že pred letom 1783. Na mestu cerkvice sv. Antona Padovanskega je stala do njene izgradnje kapelica.

Cerkvica sv. Antona Padovanskega na Ostrožnem Brdu

Prinesen portal iz nekdanje cerkvice sv. Kancijana pri Ostrožnem Brdu

Spominsko obeležje NOB ob cerkvi

Na zunanjo stran cerkvene zidne ograje je naslonjeno spominsko obeležje padlih borcev v NOV, umrlih talcev in žrtev, ki so umrle v taboriščih. Med njimi so tudi člani družine Maslo, ki se je kot zavedna slovenska družina med prvimi vključila v osvobodilno gibanje.

Spominsko obeležje padlih borcev v NOV, umrlih talcev in žrtev, ki so umrle v taboriščih

Spominsko obeležje ob odkritju 29. novembra 1962.
Vir: Snežnik, januar 1963.

Leta 1942 so jim italijanske enote požgale dom. Jožefa Maslo, mati enajstih otrok, je bila odpeljana v fašistični zapor na jug Italije, kjer so jo strahotno mučili. Po kapitulaciji Italije 8. septembra 1943 se je vključila v različna dela za narodno osvoboditev. Leta 1944 je bila izdana in poslana v nemško taborišče Auschwitz, kjer je zbolela za tifusom. Še živo so jo dali na kup trupel in jo zažgali v krematoriju. Danes se po njej imenuje vrtec v Ilirski Bistrici. Na nekdanji lokaciji vrtca pri Domu na Vidmu pa stoji njen doprsni kamnit potret.

Spominsko obeležje Jožefi Maslo v Ilirski Bistrici. Zadaj je stal ilirskobistriški vrtec, ki kljub spremembi lokacije še vedno nosi njeno ime.

Njeni hčeri Kristina in Marija sta bili med prvimi partizankami na Primorskem, kasneje sta postali aktivistki. Med otroci pa je najbolj znan, že omenjeni Karlo Maslo - Drago. Sprva se priključil Dolganovi partizanski četi. Leta 1942 je postal komandir Brkinske čete, še v istem letu je bil kljub njegovi odsotnosti na sodišču v Rimu obsojen na smrt. Naslednje leto je bil komandant 3. bataljona Južno-primorskega odreda, nato pa komandant 2. bataljona Gradnikove brigade. Proti koncu leta 1943 je bil imenovan za komandanta Istrskega odreda, ob koncu vojne pa je postal komandant jurišnega bataljona 30. divizije in komandant Kosovelove brigade. Leta 1953 je bil imenovan za narodnega heroja. Umrl je leta 1988 v Celju. Njegovo spominsko obeležje je postavljeno v Kopru.


Tiralica za Karlom Maslom - Dragom, ko je še bil komandir Brkinske čete.
Vir: Maks Zadnik, Brkinski odred, Nova Gorica 1975.

Pot do rekonstruirane partizanske bolnice

Čeprav obstaja možnost in so navodila na informacijsko-interpretacijski tabli, kako se do rekonstruirane partizanske bolnice Zalesje pripeljati z avtomobilom, ti midva toplo priporočava, da jo ubereš peš. Zakaj?

  • Naužil/a se boš več svežega zraka
  • Porabil/a boš kalorije in pridobil/a boš število korakov na pedometru
  • Videl boš male pozornosti v brkinski kulturni krajini, ki bi jih morda z vožnjo v avtu le opazil/a.
  • Pozitivno boš vplival/a na okolje in ne boš v njem povzročal/a hrupa živalim

📚Preberi več: Zakaj je hoja pomembna za naše življenje?

Pot pod noge do rekonstruirane partizanske bolnice Zalesje

Torej med interpretacijskim centrom in cerkvico sv. Antona Padovanskega jo ubereš po makadamski poti. Pot pelje mimo kala, namenjenega napajanju živine, in te pripelje do kapelice, kjer se pot razcepi. Ena pot vodi v Suhorje, druga pa se nadaljuje proti rekonstruirani partizanski bolnici Zalesje. Izbereš slednjo.

Kal ob cesti do rekonstruirane partizanske bolnice Zalesje

Kapelica na križišču poti, kjer izbereš levo makadamsko pot

Kmalu boš prispel/a do označenega odcepa na levi strani poti. Po tej gozdni poti, sicer na začetku nekoliko zaraščeni, sva jo midva ubrala do rekonstruirane partizanske bolnice, nazaj pa sva se vračala po makadamski poti. Mimogrede, če boš dovolj pozoren/pozorna, boš pri odcepu ob lepem vremenu lahko opazil/a goro Snežnik.


Ob lepem vremenu lahko na poti opaziš Snežnik, ki kuka izza hribov v daljavi


Smerokazi, ki te usmerjajo do rekonstruirane partizanske bolnice Zalesje

Partizanska bolnica Zalesje

Začetek ogleda pri spominskem obeležju

Ogled rekonstruirane partizanske bolnice Zalesje se začne ob spominskem obeležju, ob katerem stojita še dve informacijsko-interpretacijski tabli.

Spominsko obeležje, postavljeno leta 2003 z dodatkom leta 2005

Prvotno spominsko obeležje, vzidano na hrbtni strani novega obeležja


Zgodba o partizanski bolnici Zalesje je predstavljena preko interpretacijskih tabel

Zasluge za odprtje partizanske bolnice Zalesje ima sovjetski zdravnik dr. Magomed Gadžijev Mišo, ki je v Senožečah v 13. januarja 1944 pobegnil skupaj s kozakom Borisom Abdulajevim iz nemškega ujetništva. Po snegu in burji sta tavala tri dni, na kar sta končno prispela na Ostrožno Brdo k družini Maslo. Gadžijevega so partizani kmalu vključili v Istrski odred, saj so krvavo potrebovali zdravnika. Sprva je začel delovati v partizanski bolnici v Padežu.

Kaj kmalu pa so padeško bolnico zaradi nevarnosti pred nemškimi enotami morali preseliti. Gadžijev je njen nov prostor našel v bližini vasi Ostrožno Brdo, v zaraščeni rebri, imenovani Boršt nad Šmagorsko dolino. Prostor je imenoval Zalesje, kar pomeni v ruščini Za gozdom.

Dr. Magomed Gadžijev Mišo.
Vir: portal Kamra

Brkinski partizani so po navodilih Gadžijevega zgradili pod požgano šmagorsko domačijo prvo leseno barako. Po devetih dneh so že sprejeli prve ranjence. Ker pa je baraka zamakala in ker je bila postavljena preblizu gozdni cesti, jo je bilo treba premakniti globje v gozd, kjer so zgradili večjo barako. V njeni bližini pa so še nekoliko razpršeno zgradili še kuhinjo in zemljanko, v katero so nameščali ranjence z najbolj hudimi ranami.

Gadžijev je v partizanski bolnici uvedel sovjetsko frontno kirurgijo. Kljub težkim razmeram in pomanjkanju je izvajal zahtevne operacije, vključno z amputacijami. Med delovnim osebjem v bolnici mu je bila najbolj pri srcu bolničarka Marina Lenarčič, s katero se je poročil in imel z njo sina Eldarja Magomedoviča Gadžijevega, ki je postal vrhunski slovenski kirurg.

Kuhinja

Najin ogled se je nato nadaljeval do kuhinje, kjer je kuhala domačinka iz Ostrožnega Brda, Malka Krebelj. Njena hrana je bila dobra, kar je prispevalo k hitrejšemu okrevanju borcev. S preskrbo s hrano so pomagali tudi drugi domačini, za vodo pa je morala kuharica se podati do približno 500 metrov oddaljenega potoka. Poseben izziv je bilo tudi kurjenje, saj so morali paziti, da se ne bi zaradi dima izdali.


Predstavitev kuhinje partizanske bolnice Zalesje

Zemljanka

Nato sva jo mahnila do zemljanke, ki se nahaja nekoliko niže. Tam so nastanili hudo ranjene borce, odprtino zemljanke pa so vsakič dobro zamaskirali. Gadžijev je sprva operiral v zelo skrajnih pogojih. Ker so imeli le tri pincete in en nož, je moral amputacijo noge opraviti kar z žago za sadno drevje. Namesto pravih kirurških mask, pa si je dalo bolnišnično osebje kar cedila, v katere je namestilo vato, pomočeno v alkohol. Nekaj sanitetnega materiala in zdravil so domačinke tihotapile iz Trsta, nekaj pa so ga prispevali tudi okoliški zdravniki, ki so bili naklonjeni NOB. Kljub slabim razmeram ni zaradi zastrupitve umrl niti en ranjenec.


Prikaz zemljanke, kjer so bili nameščeni hudo ranjeni borci

Baraka za ranjence

Ogled sva končala s še zadnjo bolnišnico barako, nameščeno globoko v gozdu, kjer so bili nameščeni bolniki.

Predstavitev barake, kjer so bili nastanjeni ranjenci

Konec partizanske bolnice Zalesje

Kljub uspešnemu tajnemu delovanje bolnice, je uspelo nemškim enotam z vohunstvom novembra 1944 odkriti kuhinjo. Začela se je dvomesečna selitev ranjencev, kar je bil poseben izziv, ne le zaradi nemške nevarnosti, temveč tudi zaradi zimskih razmer. Mnoge ranjence so poskrili po domačijah okoliških vasi, s čimer so njihovi prebivalci še bolj tvegali svoja življenja. Osebje in zadnjih osem bolnikov pa se je uspelo prebiti preko Pivke do Snežnika, kjer so se priključili osebju SVPB-S. Medtem so nemške enote našle še zemljanko in barako za ranjence ter ju požgale. Uničile so tudi zdravila in hrano.

Po končanem ogledu: v Ilirsko Bistrico ali kam drugam

Po končanem ogledu, sva se vrnila po makadamski poti na izhodišče. Če jo ubereš po tej poti, bodi pozoren/na na avtomobile.

Vračanje na izhodišče po makadamski poti

Kam se lahko še podaš po ogledu partizanske bolnice Zalesje? 

Za nadaljevanje potepanja po dediščini druge svetovne vojne lahko v bližini obiščeš:

Podaš pa se lahko tudi drugih znamenitosti. Razišči jih na Visit Ilirska Bistrica.

Če te zanima vojaška tematika iz novejše zgodovine, se lahko podaš tudi po:

Spremljaj naju še naprej in ne zamudi novih vsebin!


* Zahvaljujeva se zgodovinarki Vlasti Beltram za dodatne informacije za nastanek prispevka.


Komentarji